Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑ.

        Η μπλοκογειτονιά μας έχει γίνει πασχαλινή, έτσι δεν είναι?
       Λίγο πολύ όλα τα μπλοκοσπιτάκια έχουν στολιστεί γιορτινά, έχουν  φτιάξει τα τσουρεκάκια τους, άλλα έχουν βάψει τα αυγουλάκια τους, άλλα μας ανακοινώνουν τα πασχαλινά τους σχέδια, άλλα μας δείχνουν τις πασχαλινές τους δημιουργίες και άλλα μας αναλύουν ήθη και έθιμα του Πάσχα.
       Πάντως σε όποια πλευρά της μπλοκογειτονιάς και να κοιτάξεις το Πάσχα δίνει έντονα το παρών του! Δηλαδή μυρίζει Πάσχα από παντού! :)
      Αλήθεια, εσάς πια είναι η αγαπημένη σας γιορτή? Εγώ λατρεύω το Πάσχα γιατί η Μεγάλη Εβδομάδα είναι πολύ αισθαντική για εμένα. Θεωρώ πως αν κάποιος δε πάει τη Μεγάλη Εβδομάδα στην εκκλησία, ιδίως τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο δε θα καταφέρει να αισθανθεί σωστά τον εορτασμό του Πάσχα. 
      Βλέπω ανθρώπους που την Ανάσταση βγαίνουν, ξενυχτάνε, πίνουν και γενικώς καλοπαιρνάνε λέγοντας πως είναι Ανάσταση και πρέπει να  γιορτάσουν.... αλλά χωρίς προηγουμένως να έχουν ζήσει και να έχουν αισθανθεί όπως πρέπει τη Μεγάλη Εβδομάδα και αναρωτιέμαι πως ειναι δυνατό να γιορτάζεις κάτι που δε το έχεις ζήσει, που δε το έχεις νιώσει, που δεν εχεις αισθανθει ολα οσα επρεπε να αισθανθεις;
       Δε θέλω να μιλήσω σχετικά με τους ανθρώπους που δε πάνε στην εκκλησία, είναι δικαίωμά τους άλλωστε, εξάλλου ούτε κι εγω πάω συχνά αλλά και ξέρω πολλούς ανθρώπους που ενώ πάνε συνέχεια στην εκκλησία, φεύγοντας απο εκει είναι ικανοί να βρίσουν ή ακόμη και να βλασφυμήσουν συνανθρώπους τους, εξάλλου λένε πως όσοι κάνους τις μεγαλύτερες μετάνιες στην εκκλησία είναι και αυτοί που έχουν και τις περισσότερες αμαρτίες, αλλά να.... μου ειναι ειλικρινα αδιανόητο να σκεφτώ πώς μπορει καποιος να ζήσει πραγματικά τον εορτασμό του Πάσχα χωρίς να πάει καθόλου στην εκκλησία αυτες τις ημέρες.
        Φυσικά δεν αναφέρομαι σε ανθρώπους που δε πιστευουν στη δικη μας θρησκεία ή σε ανθρώπους που για διάφορους λόγους δε μπορούν να παριστούν στη λειτουργία (και ξέρω πολλούς που δε μπορούν αλλά βάζουν τη λειτουργία σπίτι τους) αλλά αναφέρομαι σε εκείνους τους ανθρώπους που δεν είναι παιδιά για να έχουν ένα ελλάτωμμα αλλά είναι μεγάλοι ώριμοι άνθρωποι και ενω δειχνουν με τη σταση τους πως δε θελουν να θελουν να συμμετεχουν αν μπορω να το πω ετσι στη λειτουργία της Μεγάλης Εβδομάδας, το βράδυ της Ανάστασης είναι οι πρώτοι που βγαίνουν στα κλαμπ για να μεθύσουν και να διασκεδάσουν.
       Ειλικρινά αυτό ποτέ δε το κατάλαβα! Είναι σα να είναι κάποιος σε ενα μαγαζι και χαρουμενος να κερνάει ποτα και να χορεύει και οταν τον πλησιάσεις για να του πεις χρόνια πολλά να σου πει πως δε γιορτάζει αλλά επειδή γιορτάζει κάποιος άλλος αυτός απλά επιδυκνείετε. Τουλάχιστον για μένα κάπως έτσι είναι.
        Απο τη μία καταλαβαίνω πως για να καταλάβει καποιος Πάσχα θα πρέπει εκτός απο την εκκλησία να κάνει και άλλα πράγματα, όπως να νηστέψει, να φάει τον οβελία του, να τσουγκρήσει τα αυγά του, να φάει το τσουρέκι και το σοκολατένιο αυγό του αλλά πάλι για μένα προσωπικά όποιος δε ζήσει "απο κοντά" τη σταύρωση, την αποκαθήλωση, τον επιτάφιο και την Ανάσταση του Κυρίου, δε θα έχει αισθανθεί όπως πρέπει τον εορτασμό του Πάσχα.
        Είναι καθαρά προσωπική η άποψή μου φυσικά αλλά ετσι μεγάλωσα, χρόνια τώρα και ναι, δε σας κρύβω οτι πολυ φοβάμαι πως αν δε συνεχίσουμε όλοι εμείς τα έθιμά μας τότε μετά απο λίγα χρόνια θα ξεκινήσουν να χάνονται.... Ναι να χάνονται και αυτό είναι κάτι πολύ άσχημο. 
          Ποιός μπορει να σκεφτει Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς το στολισμό του επιτάφιου? Ήδη σε πολλά μέρη δε τον στολίζουν πια μικρά κορίτσια όπως είθιστε και εγώ θυμάμαι όταν ήμουν μικρή, ενθουσιασμένα τρέχαμε όλα μας να μαζέψουμε λουλούδια από τις αυλές των σπιτιών του χωριού για να στολίσουμε με μαργαρίτες τα φαναράκια του επιτάφιου και αυτό είναι κάτι από τα πολλά που αξίζει να ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας καθώς επίσης και οι υπόλοιπες γεννεές στο πέρασμα του χρόνου.
          Γιατί κακά τα ψέματα, αν αφήσουμε τις παραδόσεις μας να χαθούν στο πέρασμα του χρόνου θα ειναι σα να αφήσουμε και τις μνήμες μας να χαθούν.
         Ναι τις μνήμες μας... γιατί εμείς δε θα έχουμε τη πολυτέλεια να εξιστορήσουμε ιστορίες στα εγγόνια μας για το δικό μας Πάσχα, όπως έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν χρόνια τώρα οι δικές μας γιαγιάδες και προγιαγιάδες.
          Τώρα θα μου πείτε πως το θέμα μου είναι λίγο άσχετο με το τίτλο της ανάρτησης αλλά σας έχω ξαναπεί, έτσι είμαι εγώ. Γράφω σα να μιλάω. 
          Ξεκίνησα για τα πασχαλινά μπλοκόσπιτα και κατέληξα στην άποψή μου για τον εορτασμό του Πάσχα και τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά τελικά όλα τα παραπάνω ήθελα να τα πω και να ακούσω και τις δικές σας γνώμες.
         Απλά αγαπάω πολύ αυτές τις ημέρες που θα έρθουν και δε θέλω να χαθούν ποτέ! 
         Πολλές φορές βαριόμαστε να επαναλαμβάνουμε πράγματα στη ζωή μας και εγώ το παθαίνω συχνά αυτό, όμως τις παραπάνω ημέρς δε θα της βαρεθώ ποτέ! Δε θα βαρεθώ ακόμα και τη ταινία του Φράνκο Ζαφιρέλλι που παίζει όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα σε γνωστό κανάλι και τη βλέπω κάθε χρόνο! Πρέπει να είναι η μόνη ταινία που δε βαριέμαι να βλέπω ποτέ μία φορά το χρόνο, ίσως γιατί ακόμα και αυτή τη ταινία την έχω συνδέση με τον εορτασμό του Πάσχα.... Ποιός ξέρει....?
         Πασχαλινές καλημέρες σε όλους σας λοιπόν! :)


Σχόλια

  1. καλα εννοειτε οτι μου αρεσει πιο πολυ απο τα χριστουγεννα
    ακουω και γαιτνο απο χτες
    καλα να περασεις οτι και να κανεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και εμενα τα χριστουγεννα μου αρεσουν περισσοτερο αλλα ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΣΑ ΛΕΣ!εγω δεν παω καθε κυριακη στην εκκλησια ουτε νηστευω 40 μερες αλλα την μεγαλη εβδομαδα κανω οσα εκανα απο μικρο κοριτσακι!ολα τα κλασσικα εθιμα!Αλλιως δεν καταλαβενεις πασχα τελειωσε! μεγαλωσα σε μια μικρη πολη τωρα ζω θεσσαλονικη και βλεπω οτι ειναι πολυ διαφορετικα τα πραγματα!στην μικρη πολη ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να μην τα κανεις ολα αυτα και ειναι πολυ πιο ομρφα ενω εδω θελεις να μπεις στο κλιμα και δεν σ'αφηνουν ενα πραγμα. καλη σου μερα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΚΦΡΑΣΟΥ,
    έτσι όπως τα λες είναι!! τις ίδιες σκέψεις κάνω κι εγώ. Απλά..όλα σβήνουν σιγά σιγά και δεν ξέρω ποιός και τι φταίει γι'αυτό. Οι εποχές που ζουμε; τα προβλήματα; η αδιαφορία; Δεν σου κρύβω οτι δεν πάω πια στην εκκλησία γιατί όλη αυτή η αγνότητα και η απλότητα που υπήρχε παλιά..έχει χαθεί.Τώρα όλα γίνονται μόνο για το χρήμα!! Στην εκκλησία με το που μπαίνεις μέσα γυρίζουν όλοι και σε κοιτάζουν λες και είσαι Ufo!!παπαπα!! Το καλό είναι οτι η εκκλησία απέχει λίγα βήματα από το σπίτι μου, ο επιτάφιος περνάει από μπροστά, οπότα κάτι βλέπω!! Θυμαμαι κι εγώ τον επιταφιο τον στόλιζαν ανυπαντρες κοπέλες για καλή τύχη και είχα πάει πολλές φορές όταν ήμουν πιτσιρίκα αλλά..απο τοτε που ξεκίνησαν να τσακώνονται οι μια κότα με την άλλη την ωρα του στολισμού..ουτε ξαναπάτησα!!Τα παιδιά μου όταν ήταν μικρά έπερναν μέρος σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις είτε ντυμένος παπαδάκι ο γιος και αγγελάκι η κόρη μου, αλλά τώρα που μεγάλωσαν..δεν πατάνε καθόλου!! Εχουν απογοητευτεί με αυτά που ακούν και βλέπουν!!Όσο για κουλουρακια!! τα παιρνω ετοιμα τωρα πια, γιατι δεν εχω διάθεση να φτιαξω!! μόνο αυγά βάφω για το καλό!! Όσο για τη σειρά που έχει κάθε χρόνο η τηλεόραση την μεγάλη εβδομάδα με τα πάθη του Χριστού..δεν την χάνω ποτε!! και πάντα κλαίω και πάντα είναι σαν να την βλέπω για πρώτη φορά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαριβίλη μου καταλαβαίνω! έτσι νιώθω και εγώ άλλωστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να περάσεις καλά και όπως επιθυμείς γλυκιά ΕΚΦΡΑΣΟΥ!!
    Καλημέρα και από μένα!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εύχομαι τούτες τις μέρες του Πάσχα που αγαπάς, να τις ζήσεις όπως τις επιθυμείς και φυσικά μαζί με τους δικούς σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ!!
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡΟΧΑ!!!!
    ΣΕ ΦΙΛΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπώ πολύ περισσότερο τα Χριστούγεννα !
    Η Μεγάλη Εβδομάδα με θλίβει...
    Το Πάσχα θέλω να ταξιδεύω !
    Σου εύχομαι Καλό Πάσχα, όπως το ονειρεύεσαι !!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!

    καλό Πάσχα και σε εσάς! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα!!!
    θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την προσφορά βοηθείας!!
    Φιλάκια και καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πια προσφορά βοηθείας? δε κατάλαβα! καλό ΣΚ και σε σένα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. για την πτυχιακή!!
    άσχετα αν ειναι άκυρο θέμα η σκέψη μετράει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. :)

    μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω αλλά δυστυχώς το θέμα σου μου φάνηκε και πολύ δύσκολο αλλά δε το ήξερα κιόλας!

    να σαι καλα γλυκια μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να